BrunchiKids Blog

Apuka és a babafészek hóbort avagy kell babafészek vagy sem!

2020.02.25 20:43
Apuka és a babafészek hóbort avagy kell babafészek vagy sem!

Vajon szüksége van egy újszülöttnek egy puha matracra, aminek magas puha szélei vannak? Vagy elegendő a hagyományos paplan, párna, rácsvédő?

Minden elő volt készítve, mire megérkezett otthonunkba az első gyermekünk, a fiam. Babaszoba, kiságy, matrac, takaró, pelenka stb. Férfiként úgy gondoltam ezzel minden rendben hátradőlhetek.

A babaszoba és hálószobánk között nagyobb távolság van, sajnos csak így volt megoldott a babaszoba. Akkor még tapasztalatlan apukaként azt gondoltam a kamerás bébiőr teszi a dolgát, én pedig alszom, nem kell aggódnom a távolság miatt.

Tévedtem, bár csodálatos feleségem mindent megtett gyermekünkért, de ahogy magára hagytuk a szobájában sírni kezdett és kalimpált keze lába. El is neveztem Kalimpásznak  smiley. Ezért gyorsan változtattunk eredeti elképzelésünkön, miszerint a gyerek az első pillanattól külön alszik. Végül bevittük a hálószobánkba, mert talán akkor, nem ordít és hadonászik, hiszen a közelében vagyunk. Vettem is gyorsan egy kiságynak nem nevezhető babaöböl névre hallgató negyed kiságyat (csak ez fért el a hálóban). Minden kész. Itt a lefekvés ideje, vártuk a nagy áttörést, mely csak nem jött el, mivel kishapsi megint ordít, hadonászik. Most mi lesz? Nagy Ötlet, tegyük be kettőnk közé! Azonnal csöndbe maradt. „Végre alhatunk” Tíz perc múlva kérdezi, a feleségem Te alszol? NEM felelek. Miért nem?-kérdi. Nem merek, félek, hogy ráfekszem a gyerekre vagy megütöm véletlen. Mert ugye, van az a pont, mikor már alszol, de az elméd felébreszt, hogy Úristen nehogy ráfeküdjek. Vagy amikor belealudtam és megmozdult azonnal felriadtam. Így telt el pár este. A feleségem nagyon sajnáltam, hogy nem tud aludni, pihenni. Az alvatlanságtól állandóan feszült voltam, nem tudtam koncentrálni és sikerült elérnem azt az állapotot, amikor beszélnek hozzám és nyitott szemmel állva alszom. Ideje volt rávennem magam, hogy utánanézzek, miért kalimpál folyamatosan a gyerek és miért nem alszik. Kialvatlanságban szenvedve minden betegséget végigkutatva próbáltam magyarázatot találni erre a jelenségre Mivel aludni nem tudtam sokat, hát bújtam a netet.

Megtudtam, hogy egyes csecsemők érzékenyebbek az anyuka közelségének hiányára. Ha túl messze van, jeleznek. A babafészek erre lehet megoldás, mivel körbeöleli babát és az anyaméhben eltöltött időszakra és a szűk környezetre emlékezteti, ez születését követően hiányzik neki. Így a babafészek főleg a kezdetekben nagy biztonságot nyújt számára. Műszaki ember lévén mondtam a feleségemnek milyen jó, hogy ilyen magas a pereme a babafészeknek, mert így nem tudok ráfeküdni a gyerekre, ha alkalomadtán betesszük magunk közé. Körbeöleli, mint egy várfal. El is döntöttük, hogy vásárolunk egyet. Bár hozzáteszem féltem, hogy egy újabb felesleges kacatot veszünk, aminek nincs sok értelme. Másnap feleségem elment a gyerekkel és megvette, az első szembejövőt. Sajnos nagy választék nem volt, mert raktáron szinte senki sem tartott akkoriban L Így én este hazaérve már csak azt érzékeltem, hogy valami furcsa volt a levegőben, csönd volt, hirtelen meg is ijedtem, de a feleségem mondta, hogy nyugodjak meg beletette a babafészket a babaöbölbe és Brúnó ott alszik. Nagy bizodalmam nem volt, gondoltam biztos csak elfáradt a kalimpálásban és az ordításban. Kérdeztem a feleségem mennyi pénzt dobtunk ki az ablakon rá, de azt mondta mióta belerakta nyugodt, kalimpál ugyan, de csendben, és ami a legfontosabb, alszik. J Na, majd este meglátjuk, gondoltam magamban. És láss csodát nyugodt volt az éjszakánk, csak enni ébredt fel és szinte azonnal vissza is aludt. És ez szerencsére így is maradt, így egy hónappal később átköltöztettük a babafészekkel együtt a saját szobájába. Azóta is ott alszik, pedig már egy éves elmúlt. Ma már nem használja a babafészket, de eltettem emlékbe.

Hasznosnak bizonyult akkor is, amikor anyósomhoz mentünk, utazóágy helyett a babafészket vittük magunkkal. Tökéletesen működött! Kalimpász a saját helyén, a megszokott közegében jól érezte magát, idegen helyen is jól aludt.

Gyermeklátogató rokonaink, barátaink közül, aki nem merte megfogni a fészekkel együtt tartotta, mert az pajzsként ölelte körbe testét és a feje is alá volt támasztva.

Azt nem állítom, hogy a Fiam soha nem kelt fel és sírt, de azt állítom, hogy sokkal nyugodtabban aludt benne, ha az édesanyja nem volt a közelében. Szerintem határozottan van értelme babafészket venni, mi nem bántuk meg. Az összes kezdetben megvásárolt holmi közül, ez az egyik leghasznosabb és legjobban kihasznált termék, amit vásároltunk.

Sokan kérdezték, hány hónapos korig jó a babafészek. Mi 8 hónapos koráig használtuk, mivel lábrésznél kiengedhető. Persze ez függ babád méretétől is. A babafészket időközben pedig felváltotta a fonott rácsvédő.

https://www.brunchikids.hu/babafeszekhttps://brunchikids.hu/spl/993393/Babafeszek